2011-09-29

"Старий хутір" гостинний для велосипедистів

Зараз в Україні та світі швидко поширюється новий вид туризму - "зелений туризм", суть якого полягає у відпочинку в приватних господарствах у сільській місцевості, яка приваблює своєю недоторканою природою, пам'ятками історії та природи.
Отже і ми вирішили спробувати що таке зелений туризм...
Зранку теплого осіннього дня ми виїхали велосипедами з Полтави до Опішні, на окраїні якої знаходиться гостинний двір "Старий хутір". Як ми доїхали до місця призначення, а потім як поверталися в Полтаву читайте тут.
Вже під вечір ми потрапили в садибу. Зустрів нас господар Олександр і провів невеличкий екскурс по території гостинного двору. Знаходиться він на самій вершині пагорба, звідки відкривається вся панорама живописної місцевості. Недалеко від садиби протікає річка Ворскла. Славиться також місцевість цілющими джерелами, які знаходяться недалеко від садиби. Чудотворні джерела мають запаси срібла і йоду. Зараз тут розпочали будівництво каплички.
Поселилися ми у відновленій старій хаті, яка файно виглядає як зовні, так і всередині. Світлі кімнати виглядають дуже привітно. Старі але з сучасними матрацами ліжка, діюча біла піч, глиняний посуд, доріжки на полу, вишиті рушники створюють справжню сільську атмосферу...
Поки ще не сіло сонце нашій групі господар та досвідчений історик Анатолій запропонували невеличку велопрогулянку по історичним місцям, що зовсім поруч з садибою. Так ми попробували воду з цілющого джерела, заїхали на "лису" гору, де було городище 1200 років тому назад, а зараз на горі старий цвинтар. А ще ми встигли проїхатися до іншого горидища але вже скіфської доби.
А тим часом сонце вже закотилося за горизонт, і пофарбувало небо теплими фарбами, і ніч поступово покривала Опішню...
А зранку пили каву та чай в оглядовій альтанці та відганяли грайливого котика від столу. Нижче по схилу стоїть курінь з сіном, де можна заночувати літньої ночі. А ще нижче відтворюють дерев'яну хату для проживання. 
Після легкого сніданку ми поїхали ще на велопрогулянку, яку запропонували господарі. Всі маршрути з цікавими місцями та пам'ятками нанесені на карту, що стоїть посеред двору.
Спочатку ми планували проїхатися аж до більського городища, але скоротили наш маршрут, бо треба було ще крутить педалі до Полтави. Доїхали до Глинська і там побували на території древнього городища та біля чистого ставка, який називають панським.
 
А потім повернулися в садибу і вже після обіду вирушили на Полтаву. За час перебування в садибі ми не встигли побачити багато цікавого в самій Опішні. Так що треба приїжджати в садибу на пару днів.
До речі в садибі планується надавати велосипеди в прокат, відведення місця для наметового містечка та створення умов для комфортного перебування велотуристів.  
Хто полюбляє справжній український сільський колорит та національні традиції той зможе це відчути та й спробувати власноруч в гостинному дворі "Старий хутір".

Немає коментарів: