2012-02-05

Прогулянка по Великому Болоту

Термін: 05 лютого 2012 року (2012.02.05)
Маршрут: ст. Ткаченкове - с. Писарівка - оз. Священе - с. Мала Перещепина - могила Великого Кубрата + тайник "Перещипинский клад" - болотний Малоперещепинський заказник - с. Маньківка - піщаний кар'єр - с. Собківка - ст. Нові Санжари (с. Руденківка)
Учасники: 12 осіб, яким не ліньки було вилізти з теплого ліжка в морозний вихідний день (всіх впізнаєте на фотках).
За основу цього походу морозного вихідного дня (ПмВД) взяли бажання погуляти по болотному заказнику. Адже тільки взимку можливо пішки прогулятись по великому болоту. А вже оглянувши через Гугл Земля місцевість навколо цього болота, визначили й інші цікаві об'єкти, які включили в маршрут.
Як і минулого ПмВД точкою старту була ст. Ткаченкове. Цього разу до неї ми їхали вже в просторій електричці без верхніх поличок та широким проходом за рахунок зменшення сидяцих місць (особисто я вперше в такій їхав).
Не задовго до запланованої станції всі учасники походу почали одягати бахіли, чим викликали цікавість пасажирів. Довгенько вони вгадували, для чого ми це робимо і що збираємося робити: чи на рибалку йдемо, чи охоту. Але потім все ж таки визначили, що ЗА ГРИБАМИ.
Першим пунктом призначення нашого маршруту було невеличке озеро в лісі з загадковою назвою Священе. Чому воно має таку назву, ми так і не дізналися. Саме озеро повністю заросло очеретом. Біля озера є довгенький стіл з лавками. Так що там можна відпочивати з перекусом. Але ми тільки розпочали похід, тому засиджуватись тут не збиралися.
Далі, вийшовши з лісу, пішли окраїною села до наступного пункту нашого маршруту - могили Великого Кубрата.
Теперішня могила хана Великої Булгарії знаходиться біля с. Мала Перещепина на місці поминального комплексу,  де в 1912 році був знайдений Перещепинський скарб - найбагатший зі скарбів Східної Європи епохи Середньовіччя. Можливо, булгарський хан Кубрат загинув в цих місцях під час одного з походів своїми володіннями. До речі, навесні цього року виконується 100-річчя відкриття скарбу. А ще планується побудувати тут меморіальний комплекс.
А зовсім недавно, неподалік, закладено новий скарб - тайник геокешінгу "Перещипинский клад". Пошук цього "скарбу" тривав не довго. Залишивши відповідний запис в блокноті тайника, та кілька різноманітний речей від себе (стара карта, сірники, таблетку сухого спирту) зарили скарб назад у землю... 
Далі нас чекав болотний Малоперещепинський заказник державного значення. Вже неодноразово були покатеньки велосипедом до цього Великого Болота. Але тільки з берегу можна було подивитися на нього. І ось трапилася нагода погуляти по болоту не замочивши ноги та не забруднити одяг. Пролазили через зарослі очереті не довго, і вже скоро вийшли на простори міцного льоду, який вкрив вільні від очерету ділянки.
В заростях очерету в затишку від вітру вирішили зробити обід. На лід повалили високий очерет та порозсідалися на ньому.
Після невеличкого відпочинку продовжили свій похід.
Пройшли мимо розвалин якогось об'єкту, потім краєм пустіючого села Маньківка.
І пройшовши через лісок перейшли залізничну колію біля в'їзду в піщаний кар'єр.
Видно що тут видобувають пісок шляхом вимивання уже здавна, але в цю пору року роботи заморожені.
Останнім етапом нашого походу став перехід до станції Нові Санжари. Йшли до неї і через болотця і через ліски. Останні кілометри давалися тяжко, бо вже поспішали на електричку і сонце вже сідало.

Трек нашого маршруту:

Фото з походу дивіться тут і тут і тут (чекаємо фото від інших учасників)

Немає коментарів: